Köztudott, hogy az energiatakarékosság kérdése központi probléma jelenleg az egész világon a kereskedelmi hűtők terén is.. Cégünk több mint 28 éve forgalmazza a legjobb európai gyártók kiváló kereskedelmi hűtőit Önöknek. Segítségül összeszedtünk pár hasznos tippet, hogy minimalizáljuk az energiafogyasztást a bolti hűtők esetében.
- Leolvasztás – A fagyasztószekrények, ládák leolvasztása először időrabló feladatnak tűnhet, de nagyon hatékony, ha energiát szeretnénk spórolni. Statikus fagyasztók esetében jellemzően időnként vastagabb jégképződés figyelhető meg, így a kereskedelmi hűtő még nagyobb energiát használ fel a beállított hőmérséklet fenntartására. Javaslat: Min.5mm jég képződése esetén olvasszuk le a hűtőt/fagyasztót!
- Kondenzátor tisztítása – Célszerű időnként megbizonyosodni, hogy a hűtő/fagyasztó kondenzátora pormentes. Ez segít optimalizálni a hőátvitelt a rendszerben, ezáltal kevesebb lesz az energiaszámlánk. A feladat nem igényel sok időt, és megtakaríthat Önnek némi szervízköltséget is. Általában ez az oka amikor azzal keresnek meg minket, hogy „a hűtő nem megfelelően működik, nem tartja a hőmérsékletet”! Javaslat: az igénybevételhez igazodó időszaki kondenzátor tisztítás elvégzése.
- A megfelelő légáramlat biztosítása – Ellenőrizzük, hogy a hűtő környezetében és belsejében nincs semmi, ami a légáramlást gátolja (pld. nem „pakoljuk meg” a szélekig teljesen a hűtőt). Ez biztosítja, hogy a szabad légáramlással nem fogyasztjuk feleslegesen a sok energiát. Javaslat: A fagyasztóládákat csak a kijelölt szintig pakolják, ill. a hűtőpolcok széleinél egy sort szabadon hagyunk.
- Éves karbantartás – A tisztításon felül nagyon fontos, hogy a hűtőinket min. egy évben egyszer egy szakember is felülvizsgálja. Ez olyan, mint amikor az autót is elvisszük a szervízbe évente, vagy bizonyos kilométerállás után. A folyamatos karbantartás is hozzájárul az energiatakarékossághoz és a megfelelő működéshez. Javaslat: A garancia idő alatt és letelte után is min. egy évben egy/két alkalommal hívjunk szakembert a karbantartáshoz, mert a kereskedelmi hűtő meghálálja!
- Hőmérsékletszabályozó megfelelő beállítása – Bizonyosodjon meg, hogy a hőmérséklet a tárolt áru fajtájának megfelel-e? Amennyiben friss húst, vagy tejterméket tárolunk a hőfoknak +5C alatt kell lennie, de amennyiben italt tárolunk benne nyugodtan magasabbra állíthatjuk a szabályozót pár fokkal. Javaslat: Amennyiben a hőfokot mindig a környezeti hőmérsékletnek, illetve az áru természetének megfelelően állítjuk be, sok energiát takaríthatunk meg.