Bizonyára többen is találkoztak már a thermoelektromos hűtő kifejezéssel. De vajon mi a különbség egy thermoelektromos és egy kompresszoros hűtő között?
Ha körbenézünk kompresszorral sok helyen találkozunk. Legyen az háztartási hűtő, mini hűtő a koleszban, vagy csupán bekapcsoljuk a légkondicionálót! A kompresszor működéséhez pedig hűtőközeg szükséges. Itt a folyadék viszonylag alacsony hőmérsékleten alakul át gázzá, majd ez a gáz hűti le a meleg levegőt. Ilyen egyszerű!
A kompresszor pont erre való, hogy a hűtőgázt újra cseppfolyósítja, és a rendszerbe visszaforgatja. Hogy ezt milyen gyakran teszi? Erre való a thermosztát, melyen beállíthatjuk a kívánt hőfokot, amin a kereskedelmi hűtő kellően teszi a dolgát.
Ezzel szemben nézzük, hogy dolgozik egy thermoelektromos hűtő? Mint azt a neve is elárulja az elektromosságot használja fel a hűtésre. Gondolhatják, hogy ez hogy lehet, hisz a villanykörte, vagy akár a hajszárító is meleget termel. Persze, mert nem hallottunk a Peltier elv-ről! Lényege, hogy az áram átmegy az egyik vezetőről a másikra, melyek különböző anyagból vannak, mondjuk átmegy a réz, cink vezetéken. Ekkor a vezetékek találkozási pontjánál leesik jelentősen a hőmérséklet. Ez elegendő például egy számítógép hűtésére, vagy akár egy borhűtő belsejének a temperálására. Tehát két kerámia lap között helyezünk el minél több ilyen csatlakozó pontot, ha átmegy rajta az áram az egyik lap lesz a hideg a másik a meleg oldal. Természetes a hideg oldal lesz a hűtő belsejében, a meleg pedig kívülre vezeti a hőt!
Összehasonlításképp míg a kompresszoros hűtő a nem környezetbarát hűtőközeg esetén befolyással lehet földünk ózon rétegére, ill. a forgó alkatrészeknek köszönhetően zajosabb is, egy thermoelektromos hűtő sokkal csendesebb és környezetünket sem szennyezi, ráadásul nem szárítja a belső levegőt. De vajon vannak-e hátrányai ennek is? Hát persze! Igen megnőhet az áramszámla, ha ezt egy nagy hűtőnél, nagyobb felületen alkalmazzák. Egy kompresszorosnál nem arányosan nagyobb az áramfogyasztás egy nagyobb teljesítményű kompresszornál. Míg a thermoelektromos hűtő tartja a párát, a kompresszoros változat szárazabb környezetet biztosít, mely fontos lehet pld. élelmiszerek tárolása esetén. A fentieket összefoglalva a kereskedelmi hűtő igazán a kompresszoros kategória, kivéve a szivarok hűtését, ahol fontos a páratartalom megőrzése, thermoelektromos a legjobb választás egy otthoni kisebb borhűtő, vagy egy computer hűtése, akár szivar temperálás esetén. Igazi ipari célokra keresse a kompresszoros hűtőt!
Köszönjük ha végigolvasta, néha ilyen cikk is kell, ígérjük legközelebb „könnyebb” lesz a téma!